Käes on jällegi neljapäev ja aeg käes üheks vapustavaks veganretseptiks. Sellenädalase retsepti autoriks on Kadri Aavik, kelle kokakunstist võib lugeda blogis Veganmaailm.

Koostis
Küpsised
80 g (kiir)kaerahelbeid
30 g mandleid
2-3 spl vahtrasiirupit
3 spl sulatatud kookosõli
Karamell
130 g kivideta pehmeid datleid
1,5 spl maapähklivõid
1,5-2 spl sulatatud kookosõli
1 tl taimset piima
näpuotsatäis soola

katteks 50 g tumedamat vegan šokolaadi (rohkem, kui tahad küpsised üleni šokolaadiga katta)

Juhised
Jahvata kuivas blenderis kaerahelbed ja mandlid jahuks. Lisa vahtrasiirup ja sulatatud kookosõli ja blenderda pisut veel, seni kuni koostisosad on segunenud. Võta taigen välja, vormi sellest omale sobiva kujuga küpsised. Originaalretseptis olid pulgad, mina tegin ümmargused (kasutades väikest ümmargust vormi), kusagil 3,5-4 cm diameetriga ja mitte rohkem kui 0,5 cm kõrged. Küpseta küpsiseid 180 kraadini eelkuumenenud ahjus kusagil 10-15 minutit (küpsiste ääred ja pealispind peaksid pisut tumenema, kuid kokkuvõttes peaksid küpsised siiski üsna heledad välja nägema). Võta ahjust välja ja lase jahtuda.

Seni, kuni küspsised ahjus on, valmista karamellikiht. Selleks blenderda kõik koostisosad. Blenderis peaks varsti moodustuma ühtlane karamellipall. Võta see välja ja kata kõik jahtunud küpsised kuni 0,5 cm karamellikihiga, jälgides, et tulemus jääks üsna sile. Mina kasutasin karamellist ringide väljalõikamiseks sama vormi, mida küpsiste puhulgi.

Sulata ahjus või vesivannil šokolaad ja kasta kõigi küpsiste pealispind või küpsised täielikult šokolaadiga. Pane küpsised enne serveerimist külmkappi vähemalt pooleks tunniks tahenema.

Sellest kogusest saad umbes 10 küpsist.