Kas jõulu- ja aastavahetuse pidustustest jäi üle rosinaid, pähkleid ja kaneeli? Seekord saame nautida magustoitu vastselt ilmunud raamatust “Mitte ainult hummusest. Taimetoite araabia maadest”. Liis Sillaste-Tootsi ja Anniina Ljokkoi kokaraamatus kajastuvad Liisi kogemused araabia sõpradega koos kokkamisest ning Anniina teadmised täisväärtuslikust taimsest toitumisest. Vaimustavad pildid on teinud Tuuli Mathisen.

Põhimõtteliselt on see magustoit nagu meie puuviljakissell, ainult et seda ei paksendata tärklisega, maitsestatakse natuke julgemalt, lisatakse mandleid jms ning kaunistatakse täiendavalt pähklite ja näiteks ka kookoslaastudega. Pistaatsiad annavad aprikoosidega mõnusa kontrasti. Kuivatatud puuvilju võiks siirupis ka keeta, kuid tulemus jääb ilusam, kui lasta neil lihtsalt selles paisuda. Eriti ploomid kipuvad keetes narmendavaks muutuma.

Kuivatatud puuviljad ja pähklid on kõrgelt hinnatud nii Lähis-Idas kui ka Põhja-Aafrikas. Neid võidakse mõnusa näksina serveerida ka niisama tee või kohvi kõrvale.

Vajad: 

  • umbes 30 kuivatatud aprikoosi, soovi korral poolitatud;
  • umbes 15 kuivatatud musta ploomi, soovi korral poolitatud;
  • 1,2 dl heledaid rosinaid;
  • 1,2 dl tumedaid rosinaid;
  • 1,2 dl mandleid;
  • 60 ml (4 sl) piiniapähkleid;
  • 1 l vett;
  • 1 dl suhkrut;
  • 1 kaneelipulk;
  • 5–6 nelgitera;
  • 2 tähtaniisi (või 3–4 vürtsitera);
  • kaunistuseks hakitud Kreeka või pistaatsiapähkleid, kookoslaaste, granaatõunaseemneid vms.

Alusta mandlite koorimisest. Pane mandlid kaussi, kalla peale keev vesi ja lase jahtuda, kuni saad end kõrvetamata mandlid veest välja võtta. Pigista mandlid lihtsalt koorest välja. Kui soovid ja viitsid, võid mandlid pikkupidi poolitada – järgi loomulikku poolitusjoont, mis on nüüd näha.

Samal ajal, kui mandlid vees ligunevad, pese ja puhasta ning soovi korral tükelda kuivatatud puuviljad. Pane suurde klaaskaussi. Lisa sinna ka piiniapähklid ja kooritud mandlid.

Pane potti vesi, suhkur ja vürtsid ning lase aeglaselt keema tõusta. Tõsta tulelt ja lase 5–10 minutit jahtuda. Seejärel noki vürtsid siirupist välja ja vala siirup puuviljadele. Lase jahtuda ja tõsta külmkappi mõneks tunniks kuni üle öö. Magustoit säilib külmikus mitu päeva.

Serveerimiseks jaga kausikestesse ning kaunista pähklite ja kookoslaastudega.

Vegan neljapäev - magustoit kuivatatud puuviljadest

Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga.

Vegan neljapäev - magustoit kuivatatud puuviljadest
Jaga: