Seda kooki on imelihtne valmistada ja tulemus jääb ülimalt maitsev. Retseptis olevad kogused sobivad ühe koogi küpsetamiseks 18 cm diameetriga vormis. Soovi korral võib valmistada topeltkoguse ja küpsetada kaks õhemat põhja ning kasutada kreemi kahe kihi ühendamiseks ja katmiseks, et saada veelgi pidulikum kihiline tort.

Kook maitseb suurepäraselt ka ilma India pähkli kreemita, kuid soovitan kindlasti kreemiteo ette võtta, kuna see on lihtsalt nii hõrk ja hea. Retseptis olevast kogusest saab kreemi veidi rohkem kui väiksema koogi katmiseks vaja läheb, seega ülejäägi saab kasutada muudele magustoitudele või näiteks kihiliste küpsiste tegemiseks. Kui on retsepti kohta küsimusi, võib julgelt kirjutada nolvak.anne@gmail.com.

Põhi

  • 130 g küpset banaani
  • 100 g riivitud porgandit
  • 50 g sulanud kookosõli (või mõni muu, näiteks rapsi- või päevalilleseemneõli)
  • 120 g kookospalmi suhkrut (võib asendada ka pruuni suhkruga)
  • 150 g nisujahu
  • 1,5 linaseemne “muna”
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 125 ml magustamata taimset piima (nt mandli- või sojapiim)
  • 1 tl õunaäädikat
  • 50 g röstitud ja hakitud Kreeka pähkleid (soovi korral)

Valmistamine

  1. Valmista ette linaseemne “muna”. Selleks sega omavahel 1,5 spl jahvatatud linaseemneid ja 4 spl kuuma vett. Sega ja jäta seisma, juba paari minutiga tekib tihe geeljas mass.
  2. Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool, sooda ja kaneel.
  3. Teises kausis purusta banaan kahvliga, lisa õli ja suhkur, vispelda sega ühtlaseks.
  4. Lisa piimale õunaäädikas ja lase minutikese seista.
  5. Sega kokku jahu- banaani- ja piimasegud ning linaseemnemass.
  6. Viimasena sega hulka riivitud porgand.
  7. Pane mass õlitatud 18 cm diameetriga vormi ja küpseta u 30 min 170 kraadises ahjus (või kuni tikuga proovimisel jääb tikk kuivaks).
  8. Lase jahtuda. Kata soovi korral kreemi ja hakitud Kreeka pähklitega.

India pähkli-sidruni kreem

  • 120 g India pähkleid
  • 80 g kookospiima
  • 50 g vahtrasiirupit (või vastavalt maitsele)
  • 40 g sulatatud kookosõli
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • Vähemalt poole sidruni mahl (vastavalt maitsele võib panna rohkem)
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud vaniljekauna või vaniljeekstrakti

Valmistamine​​​​

  1. Leota India pähkleid 4-6 tundi
  2. Blenderda kõik koostisosad ühtlaseks. Maitse ja viimistle vastavalt eelistusele.
  3. Aseta saadud segu sügavkülma (kausis, milles on mugav ka vispeldada ja mikserdada).
  4. 30 min pärast võta kauss sügavkülmast välja ja vispelda mass korralikult läbi. Korda vispeldamist uuesti 30 min pärast. Järgmise 30 min möödumisel peaks mass olema juba peaaegu külmunud (kui ei ole, korda veel eelmisi samme). Peaaegu külmunud massi töötlemisel võta appi käsi-või lauamikser. Mikserda, kuni tekib ühtlane võikreemi taoline mass.
  5. Kata kook kreemiga, kreemi võib kasutada ka kahe tordi kihi ühendamiseks.
  6. Kreem on parim külmkapis hoides.

Lugu on valminud koostöös Eesti Vegan Seltsiga.

Vegan neljapäev - mahlane banaani-porgandikook India pähkli kreemiga
Jaga: