Tänase Vegan neljapäeva sisustab toidublogija Mekutaja, kes tähistas äsja oma blogi kolmandat sünnipäeva.
- Toit ja aiandus
- Mekutaja, mekutaja.ee
- 29. detsember 2017
- Foto: Mekutaja
Võrratult aromaatsed täistaimsed piparkoogid
– 100 g tumedat suhkrusiirupit
– 100 g toor-roosuhkrut*
– 100 g fariinsuhkrut
– 2 tl (10 ml) jahvatatud kaneeli
– 2 tl (10 ml) jahvatatud kardemoni
– 1 tl (5 ml) jahvatatud nelki
– 1 tl (5 ml) jahvatatud vürtsi (e vürtspipart)
– 1 tl (5 ml) ingveripulbrit
– 1 tl (5 ml) jahvatatud muskaatpähklit
– 150 g taimset margariini
– 1 tl (5 ml) vaniljeekstrakti*
– 1 suure apelsini riivitud koor
– 100 g õunapüreed (suhkruta)
– 1 tl (5 ml) söögisoodat
– 350 g kõrgeima sordi nisujahu
PS. Kõik milliliitrites antud kogused peavad olema täpsed, s.t mõõdulusikad triiki täis.
Kasuta kindlasti köögikaalu. Võimalusel kokka mahetoodanguga, eriti oluline on see apelsinikoore puhul.
* Siinne retsept sisaldab toor-roosuhkrut ja vaniljeekstrakti. Kui plaanid valget suhkrut ja vaniljeessentsi panna, peab koguseid ilmselt tsipake vähendama. Katsetamine teeb meistriks.
Kuumuta paksupõhjalises potis tasasel tulel siirup, suhkrud ja jahvatatud maitseained, kuni suhkur on sulanud. Keera tuli maha ning sega juurde margariin ja vaniljeekstrakt. Lase segul jahtuda.
Vahepeal riivi puruks apelsinikoor. Mõõda välja söögisooda ja pane see kaussi. Veendu, et sooda sees poleks tükke. Nüüd sega soodale juurde nisujahu.
Lisa apelsinikoor ja õunapüree potis olevale massile. Pane vähehaaval juurde ka jahu. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Mina kasutan selleks soonkinnisega kilekotte. Hoia tainast umbes nädal aega külmikus, et see korralikult läbi laagerduks. Selles taignas olevad komponendid peaksid üsnagi kaua värsked säilima, nii et võid ka vähehaaval tainast
kasutada.
Küpsetamiseks valitud päeval kuumuta kõigepealt ahi 180 kraadi juurde. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. See osa piparkoogitaignast, mida hetkel ei töötle, pane külmkappi tagasi. Asi on nimelt selles, et erinevalt muna-võitaignast on õunapüreetainas palju pehmem ning külmana on seda oluliselt mugavam töödelda.
Tõsta koogikesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 9–10 minutit.
Vegan neljapäeva rubriik valmib koostöös Eesti Vegan Seltsiga.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta